Logotyp
Svensk flagga Engelsk flagga

Vindkraften – en lönsam affär för Rättviks kommun

07 Dec 2012

Runt om i Sverige finns det allt fler exempel på kommuner som satsar på att själv äga vindkraft. Rättvik är en kommun som var tidigt ute och såg potentialen i detta.

Konferensen V46 Vindkraft samlade vindkraftaktörer från hela landet i Piteå, för att diskutera aktuella ämnen. Ett av dem var nyttan för en kommun att själv äga vindkraftverk. Deltagande på seminariet var representanter från O2 Vindkompaniet, Rättviks kommun samt Svensk vindkraftförening. 

- Ett snittpris på 30 öre per kilowattimme i 20 år är väl inte fy skam, menade Pontus Selander försäljningsansvarig på O2.
Rättviks kommun tog chansen när den dök upp på Hedboberget i norra kommundelen.

- Jag läste bygglovet och fick en kick, förklarade Inge Östlund, kommunalråd.

Byggare av parken på totalt 15 verk var energibolaget O2.
- Vi tecknade avtal under förutsättning att kommunfullmäktige sa ja. Ingen hade några invändningar. Det förekom inga protester. Våra medborgare köpte idén och inga negativa skriverier i media förekom, berättade Östlund. Köpet av två vindkraftverk, genom Rättviks ekonomiska förening, har han aldrig haft anledning att ångra.

- Nej, det blev en väldigt lönsam affär. När elcertifikatspriset var uppe på 37 öre kunde vi betala av båda verken. I dag är den löpande driften och underhållet enda kostnaderna.

Östlund betonade också vikten av en medborgerlig nytta. Utöver en bantad kommunal elräkning får föreningar och andra ekonomisk nytta bland annat i form av bygdepengar. Varje år delas runt 300 000 kronor ut i bidrag till olika projekt.
- Engagemanget är väldigt stort, förklarade ÖStlund.

Anna Jivén och Åsa Elmqvist rekommenderade också fler att snegla på möjligheten att bli delägare i vindkraft.
- Det är en bra affär. Vindkraftverket blir ditt och en satsning på vindkraft skapar sysselsättning i flera led, menade Jivén.
 

Något Pontus Selander höll med om.
- Vår affärsidé bygger på att erbjuda nyckelfärdiga vindkraftverk. Vi tycker att alla som vill ska ges möjlighet att äga ett vindkraftverk. Många ser det som ett sätt att frigöra sig från marknaden, bli oberoende och spara pengar.

Läs mer nyheter från konferensen på Energinytt.se.