Posted on

Energioptimera hemmet

Att vi har ett problem med skenande klimatförändringar kan knappast ha undgått någon. Dessa drivs till väldigt stor del av vår energiproduktion och våra transporter. När det gäller energi må det vara så att industrin är den stora boven i sammanhanget. Men sammantaget har även hushållen stor påverkan och vi måste alla dra vårt strå till stacken. Det kan du göra bland annat genom att se över vad du har för bil och hur ofta du använder den. Du kan äta mer vegetarisk mat då även köttindustrin producerar många växthusgaser. Men du kan också se över din hemmiljö och göra en så kallad energioptimering. Det vill säga minska ditt behov av uppvärmning och el. Det är ett av de snabbaste och enklaste sätten att bli en del av lösningen istället för problemet. Det kommer dessutom med stor sannolikhet göra att du sparar en hel del pengar.

Byt ut gamla elektroniska prylar

De elektroniska varor vi har hemma förbrukar mycket energi både när de tillverkas och när de används. Det är givetvis bra att inte byta TV varje år, utan försöka få ut så mycket liv ur en köpt produkt som möjligt. Men eftersom utvecklingen hela tiden går framåt när det kommer till energieffektivitet, och äldre prylar brukar börja dra mycket mer ström över tid, är det ändå bra att se över din energipark med jämna mellanrum. Ett exempel är kylskåp som efter ungefär 10-12 år tenderar att dra enorma mängder el. Då är det både klimatmässigt och ekonomiskt rationellt att byta ut dem.

Minska energiläckaget

Ett annat sätt att minska både kostnader och klimatpåverkan är att se över var det läcker energi i ditt hem. Det finns tre saker som brukar vara problematiska: väggar, tak och fönster. Om du exempelvis har ett gammalt tak är risken stor att det finns sprickor idet, eller att värme på annat sätt läcker ut. Då är det en bra idé att anlita någon, som DM Tak, som kan lägga om det åt dig. De kan också föreslå vilken typ av nytt tak som är bäst ur klimatsynpunkt och anpassat till ditt hus. Väggar kan behöva isoleras om. Detsamma gäller för fönster. Här är det ofta lätt att identifiera problemområdena genom att känna var i byggnaden det drar.

Kapa elförbrukningen manuellt

Ytterligare ett lätt sätt att minska energiförbrukningen är att se till att du bara strömförsörjer saker när de används, samt att minska inomhustemperaturen. Genom att skruva ner elementen någon grad, särskilt i de rum som inte används så ofta, minskar också elförbrukningen. Genomsnittssvensken har onödigt varmt hemma och du kommer med stor sannolikhet märka att du sover bättre med något svalare temperatur i sovrummet.

Se också till att stänga av allt som inte behövs när du åker på semester. Med dagens teknologi för smarta hem kan du med lite planering se till att de sätts på lagom tills dess att du kommer hem igen.