Posted on

Odla din egen mat och minska klimatavtrycket

En stor del av klimatomställningen innebär att välja hållbara livsmedel. Många produkter i grönsaksdisken är importerade och levereras med långa transporter. Genom att odla några grönsaker eller kryddor själv kan du minska ditt eget klimatavtryck och förbättra lokal miljöpåverkan.

Allt fler funderar över matens påverkan på miljö och klimat. Utbudet av livsmedel i butikerna är stort och det kan vara svårt att välja rätt. Vissa produkter köps det mer av medan andra används i mindre mängd. Att ha kunskap om matens betydelse är viktigt för att kunna bidra till en hållbar omställning. Allt fler vill testa på att odla en del av maten själv, oavsett om det innebär några krukor i fönstret eller större odlingar i trädgård. Att driva upp plantor själv är betydligt bättre än att köpa plantor i handelsträdgården. Små plantor är dock känsliga för angrepp och ett av de vanligaste skadedjuren är fruktflugan, eller sorgmyggor som de egentligen heter. Sorgmyggans larver lever i jorden där de äter på plantans rötter som vissnar och dör. För att säkerställa att de små plantorna överlever finns nematoder mot sorgmyggor som motverkar angreppen. Att sätta upp klisterlappar i anslutning till odlingen kan visa när angreppen är på gång.

Frukt och grönsaker som är enkla att odla hemma

Kryddplantor är enkla att odla hemma och kan planteras om i en kruka som ställs i fönstret. Även sallat fungerar att odla på samma sätt och kan frösås. En chiliplanta kan producera frukt flera år och trivs inomhus med extra belysning. Små plantor av kruktomat kan placeras i ett fönster i söderläge med extra belysning. Klyftor av vitlök kan planteras i kruka med näringsrik jord och sedan ge blast under lång tid som kan användas på samma sätt som lök eller gräslök. På sommaren kan alla dessa plantor med fördel planteras ut på balkongen eller i trädgården. Plantor av vinbär och björnbär kan sättas i stor kruka och förvaras utomhus året runt. För dig som har trädgård och vill odla betydligt mer är det bra att så och driva plantorna inomhus för en tidig start inför sommaren. Då krävs planering så att de flesta plantor överlever.

Betydelsen av odlingsmetoder

Framställningen av livsmedel kräver ofta mycket energi i form av uppvärmning, framställning av konstgödsel, förädling, transporter och matsvinn. Användning av förnybar energi som vindkraft innebär att klimatavtrycket minskas rejält. Generellt anses odlingsmetoderna ha störst betydelse för miljö och klimat, men även transporter som görs med flygfrakt eller lastbil. Sverige är relativt bra på att använda förnybar energi för uppvärmning och belysning i växthus. Tillsammans med ekologiska odlingsmetoder är svenska vegetabilier ett bra val.

Livsmedel som är extra viktiga att ha koll på

De största klimatbovarna i grönsaksdisken är de som har kort hållbarhet och importeras långt. Detta gäller främst färska bär som importeras med flygfrakt utanför Europa. Även sallat är känslig för långa transporter och dessa är bra att köpa svenskt. I övrigt är de vanliga salladsgrönsakerna bra att undvika på vintern och ersätta med svenska rotfrukter och kål.